De literatuur suggereert dat ‘serious games’ erg geschikt kunnen zijn om basisvaardigheden in te oefenen, omdat deze spellen leerlingen meer motiveren en omdat ze door interactiviteit rekendidactisch sterk staan. ‘Serious games’ geven, met andere woorden, een hedendaagse vorm aan een basispijler van het rekenonderwijs, het oefenen van basisvaardigheden tot die quasi-automatismen worden.
De praktijkwaarde van dit onderzoek vloeit voort uit de selectie van spellen die vrij beschikbaar zijn op internet en die direct verbonden kunnen worden met de rekenmethoden die gangbaar zijn in het Nederlands voortgezet onderwijs.
In 2 pilotonderzoeken waarbij steeds een groep leerlingen hun rekensommen met behulp van serious games oefent, vergeleken wordt met een groep die op een meer conventionele manier met pen en papier rekent, worden hoopvolle aanknopingspunten gevonden. Zo verbeteren rekenscores, oefenen leerlingen langer, en lijken vooral jongens en jongere kinderen van het experiment te profiteren.
Tijd om meer zekerheid te verwerven en het onderzoek breder te trekken door het op meerdere OMO scholen uit te zetten. Met een grotere doelgroep behoort het vinden van een significant resultaat tot de mogelijkheden. Het experiment zal op negen scholen gaan lopen van september tot en met december 2015. Het aanmelden voor deelname aan het onderzoek is nog mogelijk, mits één docent met minimaal twee vergelijkbare (brug)klassen kan deelnemen.
Naast het streven een zinvolle bijdrage aan de Nederlandse literatuur te leveren, wordt de wens uitgesproken dat leerlingen en hun docenten meer plezier aan hun rekenlessen beleven.
Serious games in de rekenles: reken op motivatie!